The draft Master Plan seeks to improve the amenity of Pioneer Place and promote more pleasant public spaces. Do you think the design achieves this?

by Pioneer, over 5 years ago
CLOSED: This map consultation has concluded

  • Toby over 8 years ago
    I think the only way to achieve a totally harmonized space might have been to grade the area to one slope. I know this is a difficult area to design for and has a high density of traffic and use. A pedestrian walkway lengthwise north to south, between the upper and lower carparks would provide good, safe access to the rows of vehicles but isn't really practical with the two different heights, and also uses more of the already tight space. Maybe some vertical carpark development above the proposed woolworths centre would ease congestion in the spaces below. The play area for children at the end with the lowest pedestrian traffic and sandwiched between a busy road and a carpark may not turn out to be popular.
  • jayman over 8 years ago
    No, I do not agree. A few trees, wider footpaths might seem a nice idea on paper, but in reality, it will clog up the already high traffic congested area, and make it worse, much worse. Who wants to sit around constant traffic? Or is the plan to ban the car altogether? Council needs to do something else; instead of this waste of money and reduction in carparking spaces, why not put a bridge over the train line running up from Katooomba street, to alleviate the impossible situation we see every day, at the top of Park St?
  • mumbles over 8 years ago
    Yes the new design does improve a rundown and drab Public space
  • mtnsblue over 8 years ago
    Mmmmmm....The one thing that can be said for Pioneer Place now is that it is certainly not 'user friendly' for anyone, particularly pedestrians. It's an eyesore at best and a blot on the landscape at worst. It really is an embarrasment to walk through there with all the rubbish lying around and the dead and dying trees and shrubs. Currently, the only available seating is invariably taken over by staff from nearby shops having a 'smoke', so there isn't much incentive to sit and linger. The thing that really destroys the entire space is the two tiered levels that cut straight through the middle. I agree with Toby's comments that grading the area to one slope and harmonising the site would improve the ambience of the area dramatically. Unfortunately, this would cost $s and lots of them. We need to ensure that people feel comfortable enough to wander through the space and sit in it for a while. It could be turned into a wonderful 'central park' type space if we could just get rid of the cars. At the moment it is just a carpark, nothing else. We need to turn that emphasis around and focus it on pedestrian usage and passive recreation.